In december 2019 ben ik met een vriendin in IJsland geweest. Wij wilden heel graag het noorderlicht zien, dus reisden wij voor een week af om ons geluk te beproeven. Het is natuurlijk nooit zeker dat het noorderlicht te zien is op IJsland. Naast op het noorderlicht jagen hadden wij nog meer op ons lijstje staan. Zo hebben wij onder andere ook de “Golden Circle” van IJsland bekeken, hebben wij een sneeuwscooter tour gemaakt en zijn wij op het onbewoonde eiland Videy geweest waar de Peace Tower van John Lennon staat. Kortom hadden wij een vol schema voor onze week in IJsland.
IJsland in december is bijna magisch te noemen. Wij reisden op 2 december aan en alle kerstverlichting hing al in alle straten, wat het ‘kerstgevoel’ compleet maakte. Wij verbleven in het centrum van Reykjavik en ons hotel lag vlakbij een kleine ijsbaan (waar wij natuurlijk ook gebruik van hebben gemaakt). De straten van Reykjavik zijn pittoresk en wij hebben ons dan ook vermaakt door gewoon rond te lopen in de stad. We bezochten de Hallgrimskirkja, de hoogste kerk van IJsland. Terug naar het hotel liepen we door de druk bezochte winkelstraat met vele vrolijke winkeltjes; een deel van de weg heeft zelfs het patroon van een regenboog!
De hoofdstad van IJsland was natuurlijk niet de hoofdreden dat wij naar IJsland waren gekomen. Wij wilden het noorderlicht zien! Helaas was de eerste avond geen succes, maar hebben we wel een mooie nachtwandeling kunnen maken.
De volgende ochtend vertrokken wij in het donker naar de “Golden Circle”! Alhoewel het nog donker was, hadden we goed zicht door de sneeuw die de afgelopen nacht gevallen was. IJsland deed nu echt zijn naam eer aan en was volledig bedekt in een witte deken. Wij reden eerst naar het natuurpark Thingvellir, waar de Amerikaanse en Europese continentale platen elkaar tegenkomen. Dit park is ook de enige plek op aarde waar deze scheiding van de platen te zien is. Vervolgens ging de bus verder naar Haukadalur waar de belangrijkste geisers van IJsland te zien zijn. De meeste geisers van IJsland worden gebruikt voor de energie in het land en kun je dus niet meer zien spuiten. De geiser Strokkur is echter nog in vol ornaat te zien en kan hoogtes tot 20 meter bereiken! Wij hebben ook van deze geiser kunnen genieten vanaf een van de bankjes die door het Geiser dal heen verspreid staan.
Na de geisers gezien te hebben namen wij afscheid van het grootste deel van de groep en gingen wij verder naar het begin van de Langjokull gletsjer. Hier kregen wij alle benodigdheden om veilig op een sneeuwscooter te kunnen stappen. Door alle sneeuw die gevallen was konden we echter niet de gletsjer op, omdat de sneeuwval het onmogelijk maakte om het juiste pad te volgen. Ondanks dat, was het een super gave ervaring die wij niet hadden willen missen!
Na niet een gletsjer op zijn geweest met een sneeuwscooter konden we gelukkig wel de volgende dag te voet met een gids de Solheimajokull gletsjer op. Aan de voet van de gletsjer trokken wij eerst de stijgijzers en harnas aan, die iedereen krijgt alvorens de gletsjer op te gaan, in combinatie met een ijsbijl. We gingen met een klein groepje (zes personen) de gletsjer op. Vanwege het prachtige weer konden we genieten van de prachtige uitzichten en de ijsformaties van Solheimajokull.
Nadat we over Solheimajokull waren gelopen was het de volgende dag tijd om in een gletsjer te gaan lopen. De gletsjer Langjokull, waar wij dus eigenlijk overheen hadden moeten gaan met de sneeuwscooter, gingen wij nu van binnen bekijken in de, handgemaakte, tunnels. Het was een hele mooie ervaring, omdat je precies kon zien hoe de gletsjer zich heeft bewogen door de jaren heen. Na de ijstunnel gingen wij vervolgens met groepje verder naar de lava tunnels. Deze tunnels waren natuurlijk heel anders dan de ijstunnels, maar niet minder indrukwekkend. De lava tunnels zijn op een natuurlijke wijze ontstaan en zijn vervolgens met looppaden toegankelijk gemaakt voor de toeristen. Wij gingen de tunnels in met een geoloog die al jaren onderzoek heeft gedaan in de tunnels en dus heel veel interessante verhalen kon vertellen. ’s Avonds gingen we voor de derde keer op stap om het noorderlicht te zoeken en dit keer hadden wij iets meer geluk; het bleef wel bewolkt, maar achter de dunne wolken konden we toch het noorderlicht zien!
De volgende dag zouden wij eigenlijk naar het gletsjermeer Jokulsarlon gaan. De dag begon met sneeuwval, maar we vertrokken toch richting het dorp Vik, waar we gingen lunchen. Onderweg naar Vik werd het weer steeds slechter. Eenmaal in Vik aangekomen zijn we nog wel naar het “zwarte” strand gelopen, dat ondertussen wit was van de sneeuw. In het kleine stukje van de parkeerplaats naar het strand waren we al bijna drie keer weggewaaid. Na wat foto’s van het strand en de zee besloten we om binnen te gaan lunchen. Een half uur later zaten we allemaal weer in de bus en kregen we het slechte nieuws dat we weer terug gingen naar Reykjavik, omdat het Jokulsarlon niet meer bereikbaar was.
Het walvis spotten stond op de agenda voor de volgende dag. Gelukkig was het weer opgeklaard en konden we ook de haven uit met de boot. We hebben helaas geen walvissen mogen zien, maar de boottocht op zich was al de moeite waard om te maken. In de avond stapten wij nogmaals in een boot voor de overtocht naar Videy Island, een onbewoond eilandje naast Reykjavik. Die avond waren wij ook de enige aanwezigen op het eiland en zouden wij de Peace Tower van John Lennon bewonderen; deze lichttoren zou die avond voor het laatst verlicht zijn. Dat wij het eiland op liepen kregen wij echter nog een extra cadeautje, want de hemel was verlicht met de groene banen van het noorderlicht! Wij hebben die avond optimaal kunnen genieten van het noorderlicht, in combinatie met de muziek van John Lennon.
Het noorderlicht op Videy Island was de perfecte afsluiting van een geweldige reis!
Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.